Artikel

Duurzaam beleggen: zo pakt Nationale-Nederlanden dat aan

We voelen als pensioenuitvoerder een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij te dragen aan een duurzamere wereld. We kunnen als grote investeerder verschil maken en bijdragen aan de vermindering van de opwarming van de aarde. Bijvoorbeeld door te investeren in klimaatoplossingen. En bedrijven te stimuleren mee te gaan in de energietransitie. Wij geloven dat dit kan zonder dat het ten koste gaat van rendement.

Duurzaam beleggen bestaat al best lang. In het verleden bedoelden we daar bij Nationale-Nederlanden vooral mee dat we een aantal activiteiten uitsluiten, bijvoorbeeld roken en gokken. De laatste jaren hebben we ook meer aandacht voor klimaatverandering. Zo willen we de CO2-voetafdruk van beleggingen verminderen en sluiten we onconventionele olie- en gasproductie uit. Ook spreken onze vermogensbeheerders bedrijven nu meer aan op hun ESG-beleid en de rapportage hierover.


Eigen ESG beleid

Voor onze DC-pensioenen (beleggingspensioenen) hebben we ook zelf een ESG-beleid. Dat staat voor Environmental, Social en Governance, oftewel: milieu, sociaal en (goed) bestuur. In dit ESG-beleid leggen we uit wat onze overtuigingen zijn en hoe we ESG doorvoeren in onze beleggingen.
 
Ons ESG-beleid sluit aan bij het beleid van NN Group, maar is wel toegesneden op de beleggingen van DC. Zo hebben we bijvoorbeeld beschreven welke deelsectoren we uitsluiten. Hoe we willen dat ESG wordt meegenomen bij beleggingsbeslissingen. En welke duurzaamheidsthema’s voor ons belangrijk zijn.  
 
We willen ons ESG-beleid zo goed mogelijk doorvoeren. Daarom beleggen we zoveel mogelijk in eigen fondsen. Dat zijn dus fondsen zonder andere beleggers, zodat we zelf het duurzaamheidsbeleid kunnen bepalen.

Bij duurzaam beleggen houd je bij het selecteren van beleggingen rekening met duurzaamheidskenmerken. Die worden onderverdeeld in drie groepen: milieukenmerken, sociale kenmerken en kenmerken op het gebied van bedrijfsvoering
 
Wij voeren dit duurzaamheidsbeleid op verschillende manieren door:


1. Beleggingen uitsluiten

We sluiten bepaalde beleggingen uit, zoals controversiële wapens bijvoorbeeld clustermunitie. En controversiële olie- en gasproductie, zoals schaalolie en olie gewonnen uit teerzand. Dit is de eenvoudigste manier om duurzaam te beleggen en tegelijkertijd de minst vergaande manier. 


2. Selectie portefeuille
We houden bij de selectie van beleggingen rekening met duurzaamheidscriteria. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij actief management. Alleen bedrijven die goed scoren op duurzaamheidskenmerken komen dan in de portefeuille.


3. In gesprek met bedrijven
Daarnaast gaan we in gesprek met ondernemingen over duurzaamheidsonderwerpen. Zo beleggen wij nog steeds in de energiesector. Maar we willen wel graag dat energiebedrijven rapporteren over hun CO2-uitstoot en hun plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. De transitiestrategie van een bedrijf is onderwerp van de engagementgesprekken die gevoerd worden met bedrijven. Daarnaast spreken we met bedrijven als er mogelijk  controverses ontstaan binnen de bedrijfsvoering zoals corruptiepraktijken. Onze fondsbeheerders gaan dan namens ons het gesprek aan met de bedrijven.


4. Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen
Onze fondsbeheerders stemmen op aandeelhoudersvergaderingen over duurzaamheidsonderwerpen. Een van de speerpunten van NN bij die stemmingen zijn bestuursbenoemingen. Het is van groot maatschappelijk en economisch belang dat bedrijven capabele bestuurders benoemen en voor een inclusieve en onafhankelijke directie zorgen. 


Zo zorgen we ervoor dat bedrijven duurzamer worden. 


Hoe wij duurzaamheid doorvoeren in onze beleggingen

We streven ernaar om onze beleggingen steeds duurzamer te maken. We gaan over naar eigen indexfondsen. Dat wil zeggen, het zijn indexfondsen van onze fondsbeheerder GSAM waar wij de enige investeerder in zijn. Daarin geven we, naast een eigen uitsluitingenbeleid, als extra doelstelling mee dat de CO2-uitstoot van de portefeuille lager moet zijn dan van de index. En dat er sprake moet zijn van een jaarlijkse afname van de uitstoot.


We zijn ook aan het nadenken of we meer deelsectoren willen uitsluiten. Je kunt dan denken aan activiteiten die de biodiversiteit schaden. Maar we kunnen ook strengere gedragsregels hanteren rondom arbeidsrechten en mensenrechten.


Meer uitgesproken duurzame keuzes
We houden hierbij altijd wel in het oog dat extra uitsluitingen niet leiden tot minder beleggingsrendement. Bij onze indexbeleggingen mogen duurzaamheidskeuzes leiden tot beperkte afwijkingen van de markt. Bij onze actieve beleggingen mag meer worden afgeweken van het marktgemiddelde. Dat betekent dat onze fondsbeheerders soms meer uitgesproken duurzame keuzes maken. En duurzaamheidskansen aangrijpen om extra rendement te behalen. De gedachte is dat bedrijven die slim omgaan met bijvoorbeeld transitierisico’s het uiteindelijk het beste zullen doen. 


Impactbeleggingen
Tot slot maken impactbeleggingen onderdeel uit van onze lifecycles. Bij deze beleggingen staat duurzaamheid voorop. Ze moeten een aantoonbare bijdrage leveren aan een duurzaamheidsdoelstelling. Zo beleggen we steeds meer in Green Bonds. Dit zijn obligatieleningen gekoppeld aan groene projecten. Denk daarbij aan projecten voor wind- en zonne-energie en laadpalen. Recent hebben we deze beleggingen opgehoogd. 
 
Niet alle deelnemers willen op dezelfde manier beleggen. Daarom vinden wij het bieden van keuze belangrijk. In de tweede helft van 2024 vragen we deelnemers  naar hun duurzaamheidsvoorkeuren. Wat vinden ze nu echt belangrijk als we iets doen met duurzaamheid? Dit doen we om ons productaanbod optimaal af te stemmen op de klant.

Duurzaamheidsdashboard in Human Capital Planner (HCP)

Ben je werkgever of adviseur? En benieuwd hoe verantwoord de beleggingen in onze pensioenregelingen zijn? In onze Human Capital Planner (HCP) vind je naast allerlei relevante pensioen- en HR-inzichten, ook de CO2-voetafdruk van onze aandelen. Deze aandelen vormen een groot deel van de pensioenbeleggingen van deelnemers.