Een klimaatneutrale portefeuille: kan dat? 

In de strijd tegen klimaatverandering spelen beleggers een belangrijke rol. Zij kunnen een grote bijdrage leveren door de CO₂-uitstoot van hun portofolio’s in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Het ultieme doel is een portefeuille die klimaatneutraal is. Hoe bereik je dat en hoe geven we hier vorm aan in de lifecycles?

Duidelijk startpunt nodig

In de praktijk blijkt geen geijkte manier te zijn om een beleggingsportefeuille CO₂-neutraal te maken. Om te beginnen wegen er meer factoren mee, behalve het klimaat zijn dat zaken als risico, rendement, de spreiding van een portefeuille en wet- en regelgeving. Daarnaast hebben beleggers die streven naar een klimaatneutrale portefeuille een duidelijk startpunt nodig. Niet iedere belegger, zelfs de hele grote, weet exact wat de zogeheten CO₂-voetafdruk van hun portefeuille is. Staat die eenmaal vast, dan is het tijd om te kijken welke beleggingen toegevoegd kunnen worden en van welke afscheid wordt genomen om de uitstoot in een portefeuille naar beneden te krijgen. 


Wat komt erbij?

Het ultieme doel zou zijn om alleen maar aandelen, obligaties en andere categorieën toe te voegen die van zichzelf al CO₂-neutraal zijn. Maar het probleem is dat er nog weinig van dit soort investeringen beschikbaar zijn. ‘Omdat het momenteel niet mogelijk is om een klimaatneutrale portefeuille samen te stellen, geloven wij in investeren in bedrijven die een substantiële bijdrage leveren aan het beperken of verminderen van klimaatverandering’, zegt Nathalie van Toren, Responsible Investment en Climate Lead bij NN Group. ‘Een zogeheten best-in-class aanpak gericht op klimaat en CO₂-uitstoot voor iedere sector is ook een optie.’ Edith Siermann, Head Fixed Income Solutions en Responsible Investing bij NN Investment Partners (NN IP), voegt daaraan toe: ‘We zien ook dat Green Bonds steeds belangrijker worden bij het samenstellen van beleggingsportefeuilles.’ 


Wat mag er weg?

Na de selectie van instrumenten en beleggingscategorieën begint het werk pas: de voortgang van bedrijven of overheden moet bijgehouden worden. Halen zij de duurzaamheidstargets die ze zichzelf hebben gesteld? Zo niet, dan is het zaak om meer te doen aan engagement of in het uiterste geval nemen we afscheid van de belegging.


De aandelen van bedrijven met de hoogste CO₂-uitstoot verkopen is een makkelijke manier om de totale CO₂-uitstoot van een portefeuille snel naar beneden te krijgen. Nadeel van deze strategie is dat het probleem doorgeven wordt aan de volgende die de aandelen koopt. En er is voor het bedrijf weinig aanleiding om hun werkwijze te veranderen. Maar, als een bedrijf na veel gesprekken en discussies niet wil of kan veranderen, kan verkoop toch de enige optie zijn. 


Helder rapporteren over klimaatdoelen

Omdat er dus weinig beleggingsmogelijkheden zijn die al volledig CO₂-neutraal zijn, is het goed om te investeren in bedrijven die concrete plannen hebben om CO₂-neutraal te worden. Om te zien of die genoeg kwaliteit hebben is degelijke informatie nodig. Die is op allerlei manieren te verkrijgen, door eigen onderzoek te doen of via commerciële aanbieders, zoals het Science Based Targets initiative of de Climate Action 100+ benchmark. Bij de selectie van aandelen is het belangrijk om te bedenken of de ambities van een bedrijf haalbaar zijn. En is het duidelijk op welke technologie ze eventueel vertrouwen? Is die voldoende bewezen en zijn de verwachtingen realistisch? 


Behalve beleggen in bedrijven bestaat een gespreide beleggingsportefeuille over het algemeen ook uit (landen)obligaties. Siermann: ‘Een klimaatneutrale obligatiestrategie is moeilijker te realiseren dan bij aandelen of bedrijfsobligaties.’ Maar de druk neemt toe, zowel bij uitgevers van bedrijfs- als landenobligaties om helder te rapporteren over klimaatdoelen en hoe die bereikt gaan worden. De hoeveelheid informatie zal daardoor snel toenemen is de verwachting, net als de eisen en regelgeving op dit gebied. 

Geen pasklare oplossing

Hoewel beleggers niet in staat zijn om eigenhandig de klimaatcrisis op te lossen, kunnen ze een grote bijdrage leveren aan het verminderen van CO₂-uitstoot door de klimaatbelasting van hun portefeuilles te minimaliseren. Voor hoe dat in de praktijk gebeurt is helaas geen pasklare oplossing of lapmiddel. Veel hangt bovendien af van hoe de portefeuille er bij de start uitziet en wat ermee bereikt moet worden. Maar bij NN IP geloven we dat beleggers de huidige obstakels kunnen overwinnen, ook door samenwerkingsverbanden. Met als uiteindelijke resultaat: beleggingsportefeuilles met een veel, veel kleinere voetafdruk. 


Hoe doen we dat in de lifecycle?

We ondersteunen de transitie naar klimaatneutraal. Zo beleggen we in duurzame aandelen en Green Bonds, waarbij we investeren in bedrijven die hun CO₂ uitstoot reduceren dan wel in transitie zijn naar CO₂ neutraal. We geloven erin dat bedrijven die hierin voorop lopen uiteindelijk ook een beter rendement zullen halen. Het resultaat is dat we voor onze duurzame aandelen dan ook een aanzienlijke lagere CO₂ uitstoot hebben in vergelijking met de benchmark. En niet alleen de CO₂ uitstoot, ook het Waterverbruik en Afvalproductie van onze duurzame aandelen is lager dan de benchmark!


Neem een kijkje op de Human Capital Planner om te zien hoe dit eruitziet voor jouw pensioenregeling. 

Feedback