Duurzaam recept
Gevulde courgettebootjes in 15 minuten: duurzaam en lekker
Vind jij het milieu ook belangrijk? Maar ontbreekt het je soms aan inspiratie om na een lange dag werken een gezonde en duurzame maaltijd te bereiden? Wij helpen je daar graag bij! Dennis Vink, van de succesvolle blog Plantbased Dennis, heeft speciaal voor ons een duurzaam recept bedacht. Niet alleen lekker, maar ook nog eens makkelijk en in 15 minuten te maken. Eet smakelijk!
Door duurzame voedingskeuzes te maken, verklein je je voetafdruk. En aangezien je meerdere keren per dag eet, kun je op die manier veel invloed op het milieu uitoefenen.
‘Ook echte vleesliefhebbers zullen dit recept lekker vinden.’
Duurzaam eten
Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door niet meer te eten dan je nodig hebt en zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Ook helpt het om voor producten te kiezen met een lage klimaatbelasting. Zo is bekend dat plantaardig eten beter voor het klimaat is dan vlees, vis en zuivel.
Plantaardig eten is bijna hetzelfde als veganistisch eten, al gaat dat laatste wat verder. Dan vermijd je dierlijke producten helemaal, zowel in je voeding als in je kleding en cosmeticaproducten. Bij een plantaardig dieet ligt de focus op plantaardige ingrediënten, zoals fruit, groente en noten. Zuivelproducten, zoals eieren, kaas en melk, vermijd je zo veel mogelijk. Dat maakt plantaardig eten ook weer anders dan vegetarisch eten.
Voordelen van plantaardig eten
“Een plantaardig voedingspatroon is goed voor het klimaat, de natuur, je eigen gezondheid, de volksgezondheid en voor de dieren”, legt bioloog en blogger Dennis Vink uit. “Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen. De meesten van ons zijn alleen opgegroeid met een dieet vol vlees en kaas, dus deze gewoonte veranderen kan even wennen zijn.”
“Gelukkig hoef je niet ineens heel anders te eten of leven. Van bijna ieder dierlijk product ligt tegenwoordig een veganistische variatie in de supermarkt. Je kunt je oude vertrouwde recepten dus gewoon blijven maken, maar dan met een plantaardig alternatief. Typ het dierlijke product in je recept of je favoriete gerecht in een zoekmachine in, zet het woord ‘vegan’ ervoor en je krijgt direct tientallen opties.”
“Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Ik at deze heerlijke courgettebootjes met grote regelmaat voordat ik zes jaar geleden de switch maakte naar vegan. En nu eet ik ze nog steeds, net zo lekker! De vervangers voor vlees en kaas maken de stap richting plantaardig eten heel makkelijk. Ook voor de echte vleesliefhebber, zoals ik vroeger ook was.”
Gevulde courgettebootjes met champignons, ‘gehakt’ en geraspte ‘kaas’
Voor 2 personen, bereidingstijd: 15 minuten.
Ingrediënten
• 2 grote courgettes
• 200 - 300 gram vegan 'gehakt'
• 250 gram kastanjechampignons, liefst lokaal geteeld
• 75 gram zongedroogde tomaten
• 100-140 gram tomatenpuree
• 1 grote rode ui
• 1 teentje knoflook
• 2 theelepels tijm
• 40 gram vegan ‘kaasrasp’ (op de foto staat parmezaan, maar geraspte vegan kaas werkt en smelt beter).
Tip: in een paar seconden zien hoe Dennis dit maakt? Bekijk deze video op Instagram !
Bereiding
• Verwarm de oven op 200 graden.
• Halveer de courgette over de lengte en hol voorzichtig uit met een lepel. Bewaar de vulling.
• Snijd de ui fijn en fruit in een laagje olie.
• Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak 2 min mee.
• Voeg het vegan gehakt toe en bak beetgaar.
• Voeg de champignons toe, bak 3 min op middelhoog vuur.
• Bak de courgettevulling kort mee en voeg vervolgens de tomatenpuree, tijm en tot slot de zongedroogde tomaatjes toe.
• Bestrijk de courgettebootjes in een grote ovenschaal met olie en vul de bootjes.
• Bestrooi met een laagje vegan kaasrasp en bak in ±20 minuten gaar in de oven.
Klimaatimpact van recept
Dennis: “De klimaatimpact van dit recept is heel laag. Plantaardig gehakt zorgt voor 90% minder broeikasgassen dan normaal gehakt. Er wordt 99% minder water voor gebruikt, 93% minder land en 46% minder energie dan voor de dierlijke variant. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. De productie van de plantaardige kaas leidt tot slechts de helft van de broeikasgassen vergeleken met dierlijke kaas.
Wil je nog een stap gezonder en duurzamer? Vervang het gehakt door kikkererwten of tofu en de kaas door edelgistvlokken met paneermeel en sojamelk.”
Wie is Dennis Vinke?
Dennis Vink is bioloog. Op zijn Instagramaccount Plantbased Dennis deelt hij dagelijks informatie, tips, recepten en andere inspiratie voor plantaardig eten. Ook op zijn website – met dezelfde naam – publiceert hij regelmatig artikelen over het thema. Zo wil hij de switch naar een plantaardig dieet zo leuk, makkelijk, logisch en lekker mogelijk maken.