Interview

Christine (50): “Ik heb mijn kinderen nooit een duurzaam leven opgelegd”

Met een pensioen bij Nationale-Nederlanden bouw je aan een duurzame toekomst. Maar pensioendeelnemers zetten zich ook op andere vlakken in voor duurzaamheid. Hoe kinderboekenschrijver Christine dat doet? “Ik heb weleens gedacht: Wanneer gaan mijn dochters zich eens tegen mijn duurzame levensstijl afzetten?”

Christine is blij dat er tegenwoordig zo veel aandacht is voor het onderwerp duurzaamheid. Daar heeft ze jarenlang om gesmeekt, zegt ze lachend. “Toen ik 25 jaar geleden voor het eerst bezig was met het klimaat, vonden veel mensen dat nog een geitenwollensokken-thema.” 


Als kind was Christine al dol op dieren. Haar meisjesdroom: werken bij Greenpeace. Die droom werd werkelijkheid. Na een studie biologie was ze nog meer overtuigd: om onze planeet in de toekomst leefbaar te houden, moeten we er beter voor zorgen.  

Na haar tijd bij Greenpeace werkte ze jarenlang als communicatiemedewerker voor grote (overheids)instellingen, waar ze zich vooral bezighield met zonne-energie en duurzaam bouwen.


Inmiddels is Christine kinderboekenschrijver. Het thema van haar boeken is duurzaamheid. Zeven jaar geleden bracht ze Stella en Stinky en de plastic soep uit, haar tweede boek is bijna af.


Hoe ben in je dagelijks leven met duurzaamheid bezig?

 “Ik koop vooral tweedehands en derdehands kleding. Ik eet geen vlees, vlieg zelden en heb geen auto. Daarnaast heb ik een abonnement bij de biologische boer en heb ik mijn huis op een duurzame manier verbouwd, met zonnepanelen bijvoorbeeld.”



- 'Vroeger namen we een vuilniszak mee naar de duinen en ruimden we troep op.’- 


Maak je je zorgen om de toekomst van de planeet?

“Ik ben positief ingesteld, maar zie veel dingen niet goed gaan. De biodiversiteit neemt af, de zeeën liggen vol met plastic, de aarde warmt op, bossen worden gekapt. En ga zo maar door. Dus ja, ik maak me wel zorgen om de toekomst van mijn kinderen.


Tegelijkertijd vind ik het belangrijk zelf ook verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt met je hoofd onder het dekbed gaan zitten, of naar de overheid wijzen voor verandering, maar daar schiet je weinig mee op. Ik wil iets dóen. Daarom schrijf ik boeken over duurzaamheid. En houd ik met bijna alles wat ik doe rekening met het milieu.”

Was duurzaamheid ook een belangrijk thema bij de opvoeding van je kinderen?

“Ik denk dat ze het onbewust wel hebben meegekregen, doordat ze zagen dat ik duurzame keuzes maak. Vroeger gingen we bijvoorbeeld altijd met zijn allen in het bos op zoek naar dieren en paddenstoelen, dat vonden ze prachtig. Ook gingen we vaak naar de duinen. Dan namen we een vuilniszak mee en ruimden we troep op. 


Toch heb ik mijn dochters nooit een duurzame levensstijl opgelegd, denk ik. Daar geloof ik niet zo in, het moet echt uit jezelf komen. Zo vond ik dat ze zelf moesten bepalen of ze vegetarisch wilden eten. Toen mijn oudste dochter een jaar of 10 was, kwam ze naar me toe: ‘Mama, ik wil geen vlees meer eten.’


Ik heb weleens gedacht: Wanneer gaan mijn dochters zich eens tegen mijn duurzame levensstijl afzetten? Maar dat is eigenlijk nooit gebeurd. Ze zijn nu 17 en 19, en vinden het onderwerp nog steeds belangrijk. Zo ging de jongste laatst kamperen op Terschelling met de trein, in plaats van op vliegvakantie.”

 Als zelfstandig ondernemer moet je je eigen pensioen regelen. Houd je daarbij ook rekening met het klimaat? 

“Jazeker. Ik beleg mijn geld alleen in duurzame fondsen. Daarnaast spaar ik op een duurzame manier. Wat ik verder nog wil noemen: ik ben chronisch ziek en zit in een rolstoel. Achteraf ben ik enorm blij dat ik op tijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb afgesloten (bij Movir, onderdeel van Nationale-Nederlanden, red.). Veel zzp’ers denken: zoiets overkomt mij niet. Maar het kan echt gebeuren. Ik had ook nooit gedacht dat ik ziek zou worden.”



 De duurzaamheidstip van Christine
“Het klinkt misschien raar, maar ik heb een abonnement op duurzame wc-rollen. Met van die bamboevellen, waar geen bomen voor gekapt worden. De wikkels zijn heel vrolijk, ik word er helemaal blij van.” 

Wat verwacht je van financiële dienstverleners op het gebied van duurzaamheid?


“Dat ze transparant zijn in waar ze je geld in beleggen. Banken en pensioenuitvoerders hebben een hele grote verantwoordelijkheid, vind ik. Ze beheren zo veel geld, van zo veel mensen. Ik verdiep me zelf altijd goed in waar financiële dienstverleners in investeren. Daar wijs ik vrienden en familieleden ook op. Check alsjeblieft waar je geld in wordt belegd. Vraag het na of googel even, dat is best makkelijk te vinden. Daarmee maak je écht verschil.


Bij mijn voormalige werkgever kregen we een spaarrekening waarmee voor een extra opleiding konden sparen, of zoiets. Maar de bank in kwestie was niet duurzaam. Toen heb ik gezegd: ik zoek zelf wel een duurzame bank. Het gaat om míjn geld, toch? Dat voelde zo veel beter.”

Drie generaties over duurzaamheid

Hoe belangrijk is het onderwerp duurzaamheid voor andere generaties? Naast Christine spraken we ook student Babke (24)  en ondernemer Mark (35) . Babke zet zich in voor de Jonge Klimaatbeweging. Mark vindt duurzaamheid belangrijk, maar wil óók van het leven blijven genieten. Lees hun verhalen. 

Onze drie belangrijkste waarden

Alles wat we doen bij Nationale-Nederlanden baseren we op onze drie waarden: care, clear, commit. Want de keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. Ontdek hoe Nederland werkt aan een duurzame toekomst.