Interview

Babke (24): “Duurzamer leven hoeft geen grote omslag te zijn”

Met een pensioen bij Nationale-Nederlanden bouw je aan een duurzame toekomst. Maar pensioendeelnemers zetten zich ook op andere vlakken in voor duurzaamheid. Hoe Babke (24) dat doet? “Als student heb ik op veel punten nog de mogelijkheid om mijn leven in te richten zoals ik dat wil.”

Babke Spronk groeide op in het kleine Oosterwolde, Gelderland. In 2017 verhuisde ze naar Utrecht voor haar rechtenstudie. Nu volgt Babke een masteropleiding omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze vrijwilligster bij de Jonge Klimaatbeweging. Daarmee vertegenwoordigt ze de stem van jongeren van 16 t/m 32 jaar. Ook probeert ze met deze rol meer bewustzijn over duurzaamheid te stimuleren bij jongeren en beleidsmakers.


De duurzaamheidstip van Babke:
“Maak je eigen leefomgeving een stukje groener. Dat kan ook in een studentenhuis. Bijvoorbeeld met plantjes op je balkon, of met een klein geveltuintje. Goed voor de biodiversiteit, goed voor de waterafvoer, en het ziet er nog leuk uit ook!”

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jou?

“In Oosterwolde leven sommige mensen nog deels van hun eigen land. Mijn ouders hebben een eigen voedselbos. Veel dorpsgenoten hebben een moestuin of kippen. En ik werkte vroeger veel met dieren. Ik leerde dus van jongs af aan al hoe belangrijk de natuur is. Als wij geen natuur hebben, zijn wij niets. Maar we gaan nu met de natuur om alsof het iets is wat in dienst van de mensen staat. Door regenwouden te kappen of dieren in de bio-industrie te houden.”  


Hoe ben jij in het dagelijks leven met duurzaamheid bezig?

“Ik eet sinds mijn zestiende geen vlees meer. En ik leef nu al vijf jaar veganistisch. Daarnaast heb ik mijn balkonnetje gevuld met bloemen die insecten aantrekken om de biodiversiteit te verbeteren. Veel spullen koop ik lokaal of tweedehands. En ik probeer zo min mogelijk pakketjes te bestellen.


Daarnaast wil ik andere jongeren bewust maken over hoe zij duurzamer kunnen leven. Daarom heb ik mij aangesloten bij de Jonge  Klimaatbeweging. Daar kan ik mijn ideeën over duurzaamheid verder verspreiden. Bijvoorbeeld door grote evenementen te organiseren waar we jongeren inspireren en informeren op het gebied van duurzaam leven. 


Een simpel gesprek kan vaak al een groot verschil maken. Ik vertel mijn eigen vrienden bijvoorbeeld wel eens dat ik geen zuivel koop omdat de zuivelindustrie erg vervuilend is. Als ik ze vervolgens een veganistisch gerecht laat proeven, merken ze dat je ook zonder dierlijke producten lekker kunt koken. 

Duurzamer leven hoeft geen grote omslag te zijn. Iedereen kan op zijn eigen manier een klein beetje bijdragen aan een betere wereld. En al die kleine beetjes helpen.” 


Is het als student altijd mogelijk om duurzame keuzes te maken? 

“Niet altijd. Als student heb je over veel dingen geen controle. Veel studenten huren bijvoorbeeld een kamer in een slecht geïsoleerd studentenhuis. Dan is het lastig om je huis effectief te verduurzamen. Je kunt niet zomaar dubbelglas in je kozijnen zetten of zonnepanelen op het dak leggen. 


Daarnaast heb je als student minder geld te besteden dan iemand die fulltime werkt. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik boodschappen doe. Duurzame, plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel kosten vaak meer dan dierlijke producten.


Aan de andere kant heb ik als student op veel punten juist de mogelijkheid om mijn leven in te richten zoals ik dat wil. Ik heb nog geen vast contract of hypotheek. Dat geeft veel flexibiliteit. Bijvoorbeeld om te wisselen van huis of baan, of om over te stappen naar een duurzamere bank.” 

Welke rol hebben financiële dienstverleners volgens jou in een duurzame toekomst?

“De grote financiële dienstverleners spelen een grote rol in waar ons geld in geïnvesteerd wordt. Zij bepalen dus welke industrieën worden gestimuleerd en welke niet. Ik vind dat daar ook de verantwoordelijkheid bij hoort om bewust na te denken over de gevolgen van die keuzes op het klimaat. 


Ik zoek daarom altijd goed uit wat een bank of verzekeraar met mijn geld wil doen voordat ik een rekening open of verzekering afsluit. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van pensioen. Als ik na mijn studie aan het werk ga, hoop ik dat ik pensioen kan opbouwen bij een partij die mijn geld duurzaam belegt."


Als dat bij een werkgever nog niet gebeurd, zou ik het fijn vinden als we daarover in gesprek kunnen gaan. Eventueel via een vakbond. Zodat we samen tot een duurzame oplossing kunnen komen.”

‘Zolang we leven, kunnen we nog een verschil maken.’

Ben je nog hoopvol over de toekomst van de planeet?

“Ik probeer altijd hoopvol te zijn. Helaas blijven veel mensen op dezelfde voet verder leven en consumeren. Dat is soms best teleurstellend. Maar zolang we leven, kunnen we nog een verschil maken. Als je de moed opgeeft, ben je nog verder van huis.”



Drie generaties over duurzaamheid

Hoe belangrijk is het onderwerp duurzaamheid voor andere generaties? Naast Bapke spraken we ook schrijfster Christine (50) en ondernemer Mark (35) . Christine schrijft boeken over duurzaamheid. Mark vindt duurzaamheid belangrijk, maar wil óók van het leven blijven genieten. Lees hun verhalen.


Onze drie belangrijkste waarden

Alles wat we doen bij Nationale-Nederlanden baseren we op onze drie waarden: care, clear, commit. Want de keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. .Ontdek hoe Nationale-Nederlanden werkt aan een duurzame toekomst 

Feedback