Ga ook digitaal en draag bij aan een groenere toekomst 

Trees for All plant boom als bedankje


Draag je de natuur een warm hart toe? En wil je ons helpen bij het aanplanten van nieuw bos? Dat is nu makkelijker dan ooit. Het enige wat je hoeft te doen is je mijn.nn-account activeren. Dan heb je altijd een actueel overzicht van je pensioen en kun je moeiteloos je pensioenzaken regelen. Als beloning plant Trees for All, partner van Nationale-Nederlanden Pensioen, een boom. Danielle Lagemann en Rik Roskam vertellen je alles over deze bijzondere samenwerking.

Positief bijdragen aan de toekomst van onze planeet: dat willen we allemaal. Bouw jij pensioen op bij Nationale-Nederlanden, dan werken we daar samen met jou aan mee. Als je nu je persoonlijke online omgeving, mijn.nn Inkomen Later activeert, stellen we daar iets tegenover. Voor iedere vijf nieuwe accounts plant Trees for All, partner van Nationale-Nederlanden, een nieuwe boom. Het streven is om in de komende maanden in totaal maar liefst 9.000 bomen te laten planten. En dat is goed voor twee hectare – oftewel vier voetbalvelden – nieuw bos. 


Duurzaamheid is voor Nationale-Nederlanden belangrijk. “Dat hebben wij als bedrijf al jaren hoog op de agenda staan”, zegt Danielle Lagemann. “Ook in onze beleggingsstrategie letten we op de effecten voor het milieu.”


Voordelen van pensioen digitaal regelen

Danielle is projectleider binnen het programma 'Goed werkgeverschap' van Nationale-Nederlanden. Sinds twee jaar helpt ze pensioendeelnemers om aan de slag te gaan met hun pensioen. “Bouw jij bij ons pensioen op, dan is het belangrijk te weten hoe je pensioen ervoor staat. In je digitale omgeving vind je alle relevante informatie rondom je pensioen. Heb je aanvullende documenten nodig? Of wil je inzicht in je partner- of arbeidsongeschiktheidspensioen? Dat heb je op het portaal zo gevonden.”


Danielle wil iedereen stimuleren voortaan het pensioen digitaal te regelen. “Digitaal je pensioen beheren heeft veel voordelen. Je hebt altijd een actueel overzicht van je inkomen later bij de hand. En je kunt gemakkelijker je pensioenzaken regelen. Bovendien gebruiken we hierdoor veel minder papier. Dus waarom zou je het niet doen?”

Pensioen staat ver van ons af

Hoe komt het dan dat bijna de helft van de deelnemers tot nu toe aarzelt bij de overgang van papier naar digitaal? “Dat is omdat het pensioen voor de meesten van ons nog ver weg lijkt”, legt Danielle uit. “We vertrouwen erop dat alles voor later goed geregeld is. Vandaar dat heel wat mensen niet de moeite nemen om hun account te activeren.” 

Draag jij ook bij aan nieuw bos?

De eerste 45.000 nieuwe mijn.nn-accounts belonen we met het planten van in totaal 9.000 bomen via de stichting Trees for All. Doe je mee? Maak dan nú je account aan!


Deze deelnemers ontvangen in plaats van een bericht per mail een paar keer per jaar een brief. Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk iedereen regelmatig te informeren en stuurt daarom jaarlijks een overzicht. Maar uit onderzoek blijkt dat die brieven vaak nauwelijks bekeken worden en zo in de la verdwijnen. 


Danielle kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om regelmatig te kijken hoe je pensioen ervoor staat. “Hoe jonger je begint, hoe makkelijker het is om je pensioen bij te sturen. Daar heb je later veel profijt van. Vroeger was het pensioen zo'n 70% van je salaris, maar dat geldt voor de meeste mensen allang niet meer. Door periodiek wat te beleggen of een klein bedrag van je maandsalaris belastingvriendelijk te sparen, kun je je pensioen aanvullen.”

Papier besparen

Naast het gemak en overzicht van je pensioen digitaal beheren zijn er nog meer voordelen verbonden aan de overstap naar digitaal. Om te beginnen biedt het de zekerheid dat de berichten je op tijd bereiken. Danielle: “Stel dat je bijvoorbeeld een keuze moet maken voor je pensioen. Dan is het vervelend als de post op een oud adres belandt. Als je je privé-mailadres gebruikt, weet je zeker dat het bericht ook na een verhuizing goed en op tijd aankomt.”


Bovendien help je mee aan het terugdringen van het papierverbruik. “We hebben uitgerekend dat we per jaar 445 kilo papier nodig hebben voor het versturen van de pensioenberichten”, vertelt Danielle. En daar houdt de CO2-voetafdruk van het papier niet mee op. “We hebben te maken met een hele keten: de drukkerij, het transport, de postbezorging. De voetafdruk is veel breder dan het ene stukje papier!” 


Met de bomenplantactie hopen we de overstap naar digitaal aantrekkelijker te maken. “Is het niet mooi om te bedenken dat we door jóuw keuze ergens een boom planten? En dat je zo bijdraagt aan een beter klimaat?”


Minder postzegels

Danielle geeft toe dat de overgang naar digitaal ook voor Nationale-Nederlanden besparingen oplevert. “Denk alleen al aan de postzegels. Als je een paar keer per jaar van ons post ontvangt, en dat jarenlang, tikt het aardig aan. Ook bespaart het ons tijd die wij weer kunnen gebruiken om de service voor jou als deelnemer te verbeteren.”


Reden genoeg dus om als deelnemer te kiezen voor mijn.nn. Heb je al een mijn.nn-account en voel je je aangesproken door de doelstellingen van Trees for all? Dan kun je via de website van Trees for All tegen een gering bedrag zelf biijdragen aan het planten van bomen, of iemand een boom cadeau doen. De natuur zal je er dankbaar voor zijn!


Over Trees for all

Wat doet Trees for All?
“Trees for All heeft een hele heldere doelstelling”, vertelt Rik Roskam, relatiemanager van de in Utrecht gevestigde stichting. “En dat is: bijdragen aan een groene en gezonde wereld. Wij planten bossen in Nederland en het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden. Samen met Nationale-Nederlanden en onze andere partners zetten wij ons in voor meer bos in de wereld.”


In 2021 heeft Trees for All* meer dan een miljoen bomen geplant. Een record in de geschiedenis van het goede doel, dat in 1999 is opgericht. De medewerkers van Trees for All zijn zelf niet dagelijks bezig met het planten van bomen. “We zoeken altijd samenwerkingen met lokale partners, in binnen- en buitenland. Daarbij zien we er streng op toe dat de projecten die we selecteren aantoonbaar bijdragen aan natuurherstel- en uitbreiding. En in het buitenland kijken we ook naar de impact op de lokale economie. Zo hebben we in 2021 ruim 7.000 boeren in het buitenland aan werk en inkomen kunnen helpen.”


Vaak zetten bedrijven en organisaties de bomen in voor acties in de richting van eigen medewerkers of klanten. Zoals ook Nationale-Nederlanden, dat deelnemers wil stimuleren om hun pensioen digitaal te beheren. “Zoiets juichen wij toe”, zegt Rik. “Want dit soort acties zijn ook goed voor onze zichtbaarheid. En het belangrijkste: het levert meer bomen op!”


*Trees for All is een stichting met een CBF-erkenning en een ANBI-status. Het CBF toetst of de stichting als erkend goed doel aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld en dat Trees for All betrouwbaar is.

Feedback