Tien tips om duurzamer te leven
Bij Nationale-Nederlanden zorgen we dat we met duurzame beleggingen jouw pensioen – en dat van je collega’s – goed regelen. Rendement en duurzaamheid kunnen namelijk prima naast elkaar bestaan. Maar je kunt zelf ook bijdragen aan een groene toekomst. En dat is makkelijker dan je denkt. In dit artikel geven we je tien tips om je dagelijks leven duurzamer in te richten.
1. Breng variatie aan in je dagelijkse menu
Met je voedingspatroon heb je veel invloed op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat één biefstuk gelijkstaat aan vijftig badkuipen water? Rundvlees (rood vlees) heeft de grootste milieu-impact van alle soorten vlees. Ook kaas heeft een grotere klimaatimpact dan veel mensen denken: qua uitstoot staat het gelijk aan varkensvlees, zegt het Voedingscentrum.
Gelukkig zijn er tegenwoordig volop vegetarische en veganistische alternatieven. In de meeste supermarkten vind je inmiddels een ruim aanbod aan smaakvolle vleesvervangers. Je kunt verspilling van eten voorkomen door van restjes een maaltijdsoep te maken, of een ander gerecht. Of door dat wat over is, in te vriezen en later in de week op te warmen.
2. Pak wat vaker de fiets
Fietsen is goed voor het milieu en nog gezond ook. Woon je wat verder weg van je werk? Dan kan een e-bike een goede oplossing zijn. Je verbruikt geen benzine en hebt minder parkeerproblemen. Steeds meer werkgevers stimuleren hun personeel om de fiets te nemen via Nationale Fiets Projecten.
3. Ga met de trein op vakantie
Heb je binnenkort vakantie? Overweeg dan eens om de trein te nemen. Steeds meer vakantiebestemmingen in Europa zijn tegenwoordig met de trein te bereiken. Bovendien is het heel wat duurzamer dan vliegen. Ga je verder weg en neem je het vliegtuig? Dan kun je zonder al te veel moeite je CO2-uitstoot compenseren. Er zijn verschillende aanbieders die compensatiepakketten aanbieden, zoals Trees for All . Zo blijft je CO2 footprint beperkt.
4. Meer planten in plaats van stenen
In ons klimaat wisselen periodes van uitbundige zon en hevige regen elkaar steeds vaker af. Dat stelt ons met z'n allen voor de uitdaging het water beter en langer vast te houden. Daar kun jij ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld door de tegels in je tuin of op je balkon (deels) te vervangen door planten.
5. Ga voor duurzame of vintage kleding
Helemaal geen nieuwe kleding meer kopen zou het beste zijn voor het milieu. Maar wie vindt het niet fijn om af en toe wat nieuws aan te trekken en je bestaande garderobe aan te vullen? Gelukkig zijn er genoeg duurzame opties om kleding aan te schaffen. Met duurzame kleding – gemaakt van bijvoorbeeld linnen of bamboe – ga je verspilling van grondstoffen tegen. Of kies voor vintage kleding. Dan ben je echt circulair bezig!
6. Weet waar je je geld aan besteedt en in belegt
Bij Nationale-Nederlanden zien we er goed op toe dat jouw pensioen verantwoord wordt belegd. Maar we hebben ook beleggingsfondsen die alleen investeren in bedrijven met een duurzaam ontwikkelingsbeleid . Meer weten over de duurzame keuzes die wij maken? Lees meer over ons verantwoorde beleggingsbeleid.
7. Werk wat vaker thuis
Thuiswerken: we zijn er de afgelopen jaren mee vertrouwd geraakt. Het scheelt je niet alleen reistijd, maar leidt ook tot minder woon-werkverkeer, en dus tot minder CO2-uitstoot. Natuurlijk is het goed om regelmatig collega's en klanten te treffen. Maar is het wel altijd nodig om voor die ene bespreking in de auto te stappen en naar kantoor te gaan?
8. Geef duurzame cadeaus
Het woord ‘duurzaam’ roept misschien allerlei associaties bij je op van dingen die ‘moeten’. Maar een duurzame levensstijl kan ook leuk en verrassend zijn. Bij sommige goede doelen kun je cadeaus kopen. Zo kun je bij Trees for All bomen laten planten en het bijbehorende certificaat cadeau doen. En voorzien van jouw persoonlijke (verjaardags)wens.
Met de Too Good To Go-app maak je ook verschil. Hier bestel je een magic box die je ophaalt bij een winkel in de buurt. Zo voorkom je dat er producten worden weggegooid. En je hebt voor een klein prijsje thuis iets leuks om uit te pakken!
9. Douche wat minder lang
Minder lang douchen bespaart fors in het waterverbruik. Met een timer of zandloper in de badkamer hou je het probleemloos bij. En heb je weleens geprobeerd koud te douchen? Goed voor je bloedsomloop, je wordt er meteen wakker van én je gasverbruik daalt.
10. Koop minder nieuwe spullen
Natuurlijk is het leuk om de stad in te gaan en te shoppen. Maar moet het altijd iets fonkelnieuws zijn? Steeds meer kringloopwinkels hebben tegenwoordig een kwalitatief hoogwaardig aanbod. Daarnaast kun je via websites voor tweedehands spullen snuffelen in aanbiedingen van andere consumenten. En je kunt ook zelf je overbodige en nog bruikbare spullen verkopen of gratis aanbieden. Want hergebruik is beter - en duurzamer - dan weggooien.
Feedback
You can create new feedback forms in the Feedback Tab of this project