Interview

Mark (35): “Voor ons nieuwe huis was duurzaamheid een must ”

Met een pensioen bij Nationale-Nederlanden bouw je aan een duurzame toekomst. Maar pensioendeelnemers zetten zich ook op andere vlakken in voor duurzaamheid. Hoe Mark (35) dat doet? “Ik vind duurzaamheid belangrijk, maar ik wil óók van het leven blijven genieten.”

Mark Giller woont met zijn vriendin en twee dochters in Geldrop. Maar ze zijn ook vaak in Spanje te vinden. Daar woont veel familie en is Mark druk met zijn eigen bedrijf: een online platform waarmee hij boeren stimuleert hun groenten en fruit duurzaam te verbouwen en lokaal te verkopen en lokaal agrotoerisme te promoten. 


Waar komt jouw interesse voor duurzaamheid vandaan?

“Mijn drive voor duurzaamheid komt voornamelijk uit mijn werk. Ik heb lang als business developer in de bouw en recycling gewerkt. Daar heb ik me veel verdiept in duurzame materialen en de circulaire economie. Hoe meer ik daarmee  bezig was, hoe meer ik ook zelf duurzamer wilde leven. Zodat ik privé ook een stukje bijdraag aan een betere wereld.  


Toen ik kinderen kreeg, ging ik nog bewuster leven. Ik voel een sterke verantwoordelijkheid om de wereld beter achter te laten voor mijn twee dochtertjes. Veel ouders zullen dat herkennen. Je wilt dat ze een prettige toekomst tegemoet gaan zonder extreme klimaatverandering.” 

Hoe ben jij in het dagelijks leven met duurzaamheid bezig?

“Toen wij op zoek gingen naar een nieuw huis, was duurzaamheid een must. Dus we kochten een huis waar al zonnepanelen op lagen. Voor de verlichting hebben we alleen maar energiezuinig led-licht gebruikt. En de verwarming staat bij ons altijd laag. Ik vind dat niet erg, maar het levert soms wel wat discussie op met mijn vriendin. Zij is Spaans en houdt van hoge temperaturen, haha.


Bovendien ben ik dit jaar begonnen met een eigen bedrijf: Farmlike. Daardoor ben ik dagelijks met duurzaamheid bezig. We stimuleren en helpen boeren hun groenten en fruit lokaal te verkopen en helpen ze bij het promoten van lokaal agrotoeristisme. Door zich aan te melden op ons platform, komen boeren onder de aandacht bij klanten in de omgeving die via de app op zoek zijn naar lokale producten. Of die een keer een bezoekje aan een boer willen brengen.


Omdat er voor de lokale verkoop minder transport nodig is, stoten we minder Co2 uit. Boeren die bijzonder duurzaam produceren, geven we bovendien extra aandacht op ons platform. Dat levert hen weer extra klanten op.” 

Vind je het soms lastig om duurzame keuzes te maken?

“Zeker. Wij reizen veel, vooral naar Spanje. Daar woont de familie van mijn vriendin en onderneem ik. Al dat vliegen is natuurlijk niet duurzaam.  Al dat vliegen is natuurlijk niet duurzaam, daarom letten we er extra goed op dat we zo min mogelijk uitstoten als we eenmaal op locatie zijn. Dat doen we ook met onze vakanties. Dan blijven we vaak op één plek, of gaan we backpacken. Slow travel, heet dat. 

  

Daarnaast houd ik ervan af en toe een lekker stuk vlees of vis te eten. Dat probeer ik dan wel op een zo duurzaam mogelijke manier te kopen. Als het kan, koop ik biologisch. En het liefst bij een boer in de buurt.


Ik vind het belangrijk om van het leven te blijven genieten. Meer van de wereld te zien, in contact te komen met andere culturen, en lekker te eten. Dat blijft een continue afweging.”  


Als zelfstandig ondernemer moet je je eigen pensioen regelen. Houd je daarbij ook rekening met het klimaat?

“Daar ga ik me binnenkort in verdiepen. Tot nu toe heb ik pensioen opgebouwd in allerlei potjes van verschillende werkgevers. Het ene potje is duurzamer dan het andere. Nu heb ik voor het eerst de vrijheid om zelf te kiezen waar ik mijn pensioen opbouw. Hoe ik het precies ga doen, weet ik nog niet. Maar dat ik mijn pensioen met oog voor het klimaat wil opbouwen, staat vast. Bijvoorbeeld bij een pensioenfonds dat in duurzame landbouw of energie investeert. In die industrieën zit veel groei, dus daar verwacht ik op de lange termijn ook het beste rendement te halen.”

   

Vind jij het belangrijk dat financiële dienstverleners het geld van hun klanten duurzaam beleggen?

“Ja, heel belangrijk. Zij hebben een verantwoordelijkheid om het geld dat ze beheren duurzaam in te zetten. Gelukkig worden de investeringen van banken en pensioenfondsen steeds transparanter. Dat dwingt hen om duurzamer te beleggen. Want als mensen zien dat financiële dienstverleners veel geld investeren in fossiele  energie, ontstaat er snel maatschappelijke druk. Het belang van duurzaamheid is bij de meeste mensen denk ik al wel doorgedrongen.”


Drie generaties over duurzaamheid 

Hoe belangrijk is het onderwerp duurzaamheid voor andere generaties? Naast Mark spraken we ook student Babke (24) en schrijfster Christine. Babke zet zich in voor de Jonge Klimaatbeweging. Christine schrijft boeken over duurzaamheid. Lees hun verhalen.


Onze drie belangrijkste waarden

Alles wat we doen bij Nationale-Nederlanden baseren we op onze drie waarden: care, clear, commit. Want de keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. Ontdek hoe Nederland werkt aan een duurzame toekomst.

Feedback